Minisérie: povrchové úpravy materiálů a koroze

EKOfence_tahokov_zarovy_zinek


Za vším hledej korozi

Koroze je přirozeným jevem, kterému časem - pod vlivem povětrnostních podmínek a při kontaktu s vodou a vlhkostí - podléhá většina kovů. Spojuje se s chemickými změnami, jejichž působením se poškozuje struktura kovů a mění se jejich vzhled.

Jednou z jejích nejviditelnějších forem je vytváření rzi na povrchu kovového materiálu, čímž se k jeho původní barvě přidává začervenalý až hnědavý odstín.

 

Povrchová úprava číslo 1: žárové zinkování

Žárové zinkování je z pohledu odolnosti a cenové dostupnosti momentálně nejúčinnější povrchová úprava ocelových konstrukcí.

Při žárovém zinkování se ocel ponoří do horké taveniny zinku (přibližně 450°C), což zabezpečuje povrchovou úpravu vnějších, vnitřních a těžko dostupných ploch konstrukce.

Zinek a ocel navzájem reagují a na povrchu oceli se vytvoří slitina železa a zinku. Tloušťka této ochranné vrstvy se pohybuje v rozmezí 50 - 150 µm, v závislosti na chemickém složení a typu materiálu, jakož i doby ponoru.

Tímto nedílným propojením zinku a oceli tak vznikne dlouhodobá a cenově výhodná ochrana ocelových konstrukcí.

Povrchy ošetřené žárovým zinkováním jsou chráněny nejen před vlivem větru a počasí, ale hlavně před korozí po celá desetiletí.

Povrch konstrukcí je bezprostředně po žárovém zinkování leskle-stříbrný a s postupem času vlivem prostředí získává matnou až světle šedou barvu.

Takový povrch se dá pomocí reaktivní barvy na zinek nastříkat na jakoukoliv barvu podle přání zákazníka.
 

EKOfence_tahokov_zarovy_zinek

Co neopomenout?

Zinkování dutých konstrukcí není možné uskutečnit bez technologických otvorů, a to kvůli nebezpečí exploze.

Je nutné, aby duté prostory měly dostatečně velké vtokové a odvzdušňovací otvory. Jejich množství a velikost významně ovlivňuje kvalitu povrchové úpravy.

Jednotlivé díly musí mít také otvory pro zavěšení konstrukce na ponorné háky.

 


Náš tip

Nepřehlédněte v naší nabídce žárově pozinkované zemní vruty a příslušenství k nim.

EKOfence_zemni_vruty_zarovy_zinek


Závěr

Žárově pozinkované kovové konstrukce jsou ve srovnání s konstrukcemi bez povrchové úpravy mechanicky pevnější a odolnější vůči korozi, ale i nárazům, jelikož proces žárového zinkování zpevní materiál zvenku i zevnitř.

Je to jedna z nejekonomičtějších a nejekologičtějších (zbytkový zinek lze znovu použít v procesu zinkování) povrchových úprav pro Vaše kovové oplocení.

Doporučené články