Jednoduché oplocení z gabionové sítě

Gabiony jsou oblíbeným druhem plotových systémů. Gabionové koše se využívají převážně ke stabilizaci svahu, břehů vodních toků, jako opěrná zeď, k úpravě svahů, avšak pro jejich jednoduchou instalaci nacházejí v současnosti využití i v zahradě a při oplocení pozemku. V kombinaci s vhodným dekoračním kamenem vytvářejí různé přírodní stěny, zahradní zídky, skalky a vyvýšené záhony. Mají však i dekorativní uplatnění nejen v exteriéru, ale také v interiéru v komerčních zařízeních.

 

 

VÝROBA GABIONOVÉ SÍTĚ.

Gabionové sítě se vyrábějí z tažené oceli o průměru 4 mm. Horizontální a vertikální dráty jsou spojovány odporovým svařováním.

Povrchovou úpravu tvoří Galfan, který je složen z minimálně 5 % hliníku a 95 % zinku. Aplikace se provádí kontinuálním procesem. Ochranná vrstva je nanášena ponorem. Díky jeho charakteristické mikrostruktuře má vynikající odolnost proti korozi, dobrou svařitelnost a tvarovatelnost v porovnání s tradičními zinkovanými vrstvami, díky čemuž je vhodný pro širokou škálu aplikací.

I když existuje mnoho skvělých komerčních a domácích použití pro gabionové koše, většinou se však koše plní určitým druhem horniny, například štípaným kamenem, lomovým kamenem nebo různými druhy dekoračních kamenů podle účelu využití a umístění.

Ocelové dráty o tloušťce 4 mm jsou dostatečně pevné k tomu, aby se sítě při naplnění nenatáhly a nepoškodily. Ovšem při montáži gabionových košů s větší délkou či výškou doporučujeme používat distanční háčky, které zaručí, že si vaše koše zachovají stejný tvar i po naplnění horninou.
 

KOLIK HORNINY – KAMENE POTŘEBUJETE K NAPLNĚNÍ GABIONOVÉHO KOŠE?

Jednoduše to zjistíte tak, že si vypočítáte plochu gabionového koše. Uděláte to vynásobením délky, výšky a hloubky.

Například: Kolik kamene potřebuji, je-li můj gabionový koš 6 m dlouhý, 1 m vysoký a 0,5 m hluboký?

6 m x 1 m x 0,5 m = 3 kubické metry kamene.
 

NA CO TŘEBA MYSLET PŘI VÝBĚRU KAMENNÉ VÝPLNĚ?

Nezapomínejte na správné určení velikosti horniny (frakci), aby vám během plnění koše kámen nepropadl přes oka v síti.

V naší nabídce naleznete gabionovou síť o velikosti oka 50 x 100 mm a 100 x 100 mm.
 

JAKÝ ZÁKLAD POTŘEBUJI PRO SVŮJ GABIONOVÝ PLOT?

Pokud je výška stěny gabionu do 1 m, podklad z drcené horniny by měl být dostatečně zhutněn do hloubky 10 cm.

Pokud je stěna vysoká více než 1 m, volně stojící gabion bude téměř ve všech případech potřebovat betonový základ, jehož šířku a hloubku je třeba posoudit vzhledem k výšce stěny. Pokud se stavbou gabionu nemáte zkušenosti, doporučujeme konzultaci se statikem.

Co se týče opěrné zdi, ve většině případů budete moci použít drcenou horninu, ale opět až po konzultaci se statikem, v důsledku různých podmínek, jako je užitečné zatížení stěny, půdní podmínky atp.

 

SESTAVENÍ GABIONOVÉHO KOŠE.

Základem gabionového oplocení jsou drátěné koše ze svařovaných sítí, složené ze dna, bočních stěn, víka a dělících příček, jejichž hrany jsou propleteny spirálami a zesíleny distančními háčky.

K sestavení kompletního koše potřebujeme celkem 6 ks gabionové sítě, montážní spirály a distanční háčky.

 

Kompletní instalaci gabionového koše si můžete prohlédnout na tomto videu.

VÝHODY OPLOCENÍ Z GABIONU:

  • moderní, přírodní vzhled
  • šetrné k životnímu prostředí
  • jednoduchá a rychlá montáž
  • propustnost stavby
  • pružnost stavby
  • montáž na nepřístupných místech
  • nízká cena
  • dlouhá životnost
  • minimální údržba

Gabionové koše či ploty působí moderním přírodním dojmem s minimálním zásahem do životního prostředí. Je to ekologické a zároveň estetické řešení, nenáročné na údržbu.


VĚDĚLI JSTE, ŽE?

S naším online kalkulátorem si jednoduše vypočtete cenu a materiál potřebný pro stavbu Vašeho gabionového plotu.

 

Doporučené články