Jak správně namontovat plot?

Vzdálenost osazení sloupků

Aby bylo oplocení pevné, vzdálenost mezi sloupky by se měla pohybovat kolem 2,5 m v závislosti na typu oplocení a použitého příslušenství.


Výška sloupků

Kvůli stabilitě oplocení doporučujeme o 0,5 m delší sloupek jako je celková výška oplocení.

 

Hloubka jámy na betonování sloupků

Doporučujeme hloubku jámy minimálně 60 cm, potažmo do nezámrzné hloubky podle konkrétní oblasti. Z důvodu šetření betonové směsi je lepší použít zemní vrták s odpovídajícím průměrem než kopat mělkou jámu s velkým průměrem.

 

Jak zajistím, aby bylo oplocení rovné?

Díky sloupkové vodováze víte sloupky ukotvit přesně tak, jak je potřeba. Výsledným efektem bude esteticky příjemné oplocení.

 

Dimenzování zemního vrutu

Chcete-li se vyhnout betonování, zemní vruty jsou tou správnou alternativou. Jsou ve srovnání s betonováním levnější a rychleji si jimi připravíte ukotvení sloupků. Před realizací oplocení je však třeba myslet na celkovou výšku oplocení, potažmo případné stínění stínícími prvky, a tomu přizpůsobit výběr zemních vrutů a jejich vzdálenost.

EKOfence_montaz_zemniho_vrutu_sloupku_tipy
Správná vzdálenost a výška osazení vzpěry

Vzpěru osazujeme na každých 25 m, resp. při každé půdorysné změně trasy oplocení. Z důvodu stability kotvěte vzpěru do 2/3 od terénu.

 

Rozestupy napínacích drátů

Vrchní a spodní drát osaďte ve vzdálenosti výšky pletiva a mezi ně v případě potřeby osaďte třetí napínací drát.


Zavěšení pletiva

Pletivo doporučujeme zavěsit na vrchní a spodní napínací drát a následně pletivo přichytit k střednímu drátu sponami rocafix nebo vázacím drátem.

EKOfence_montaz_plotu_tipy

Osazení brány a branky

Pro lepší stabilitu celého plotového systému doporučujeme osadit brány a branky na samostatné sloupky tak, aby na nich nebyl upevněn celý plotový systém.

 

Jak vyřešit slabé napnutí drátu a následný převis při zatížení pletivem?

Drát doporučujeme napínat každých 25 m bubínkovým napínákem (kterým lze pletivo napínat ve větší míře než závitovým) na 90% a po zavěšení pletiva drát napnout do vodorovné polohy.

Doporučené články